Mi az, amit a legtöbb kerttulajdonos már az elején elront?

Új tuják, örökzöldek ültetése

Hát, igen ez a friss növények ültetése. A tuják egyedi életteret, sortávot, ültetési mélységet, induló tápanyagot igényelnek. Ha ezt nem kapják meg, a színe hagyottság, a leromlás „előre borítékolható”. Kérd segítségünket, a fajta választásban és az ültetésben, már ebben is segítünk!

 

Élettelenek a tujái?

Kopaszodik? Satnyul?

Tápanyag utánpótlás:

Minden növénynek tápanyagra van szüksége az egészséges fejlődéshez, sok esetben az altalaj kimerülhet, ami a tuják és örökzöldek esztétikai romlásában, késöbb betegségekre való esendőségében nyilvánul meg. Gondolkodjon előre, érdemes a leromlást megelőzni!

 

Valami mászik a tuján? Eszi? Rajzik?

Megindult a növénypusztulás? 

Kártevőirtás:

Az örökzöldeknek számtalan élősködő jutott, melyeket javasolt távol tartani a növény megóvása érdekében. Ha nem sikerül szakszerűen felismerni a kártevőt könnyen félre kezelheti, így nagyobb bajt okozhat, mint hasznot.

 Elszíneződtek a levelek?

Sárgul, színehagyott, elhal?

Tuja és örökzöld betegségek gyógyítása:

Az örökzöldeken található elváltozásokat kellő tapasztalat nélkül nem lehet szakszerűen diagnosztizálni, állati kártevők, gomba és vírusbetegségek, különböző környezeti hatások is hasonló tünet együttest mutathatnak, pontos diagnózis nélkül pedig megalapozatlan a gyógymód megfelelő kiválasztása.

Biztos benne, hogy a vagdosást a növény túléli?

Hát az sem mindegy, hogy mikor végzik! A szakszerűtlen vágás pedig végzetes.

Méretre igazítás:

Az örökzöldek egy része igen csak nagy helyigényűnek mondható, egy rossz fajtaválasztásnál, vagy egy idősödő nem karbantartott egyed, vagy növény kolónia esetén kinőhetik a számukra fenntartott helyet. Ilyen esetekben a külső körülményeket, a fajta jellegzetességeit figyelembe véve lehet csak vágóeszközt ragadni.

Csúcsos, egyenes, gömb, négyzet vagy dollár jel?
Vagy legyen csak a fajtajellegnek megfelelő, de nem túl magas és inkább terebélyes?

 

Tuják és örökzöldek formázása:

Az örökzöldek sokfélék, bizonyos fajok formára növeszthetőek. A különleges formájú növények egyedi fenntartást követelnek. Ha szeretné, hogy a drágán vásárolt mediterrán növényei hosszú ideig az eredeti pompájában mutassanak, ne bízza a véletlenre.

 

Elszáradt levelek és gallyak vannak a tujái belsejében?

Tujatakarítás:

Nem kell megijednie ez egy teljesen normális folyamat. A növény növekedésével a külső levelek nem engedik be a fényt, így a belső levelek elhalnak. Azonban erősen javasolt ezt az elhalt növényi részt eltávolítani a tujából, mert mindamellett, hogy ronthat az összképen, komoly betegségeknek lehet melegágya, ami idővel akár a növény pusztulásához is vezethet.

 Talán, most azt gondolod, hogy felesleges a rendszeres kezelés sorozat és gondoskodás? Megértem, hiszen régen minden másképpen működött, (magától) de most már annyi minden megváltozott. Ígérjük, hogy mindent megteszünk azért, hogy megalapozott információk alapján dönts, és ha a mi közreműködésünket választod, mielőbb tetszetős tuják és örökzöldek ölelnek körbe kertedben.

 Készen állsz arra, hogy szakember kezébe add a feladatot?