Magyarországon a  magánkertek, az egyik legkedveltebb növénykultúrája a különböző féle és fajta tuják. A velük való törődés, és gondozás, sok esetben, vagy nincs is, vagy nagyon kevés. Ezek a növények sokkal több törődést, és ápolás igényelnek, mint azt a legtöbben gondolnák. A közvélekedéssel ellentétben nagy ápolásigényűek, amennyiben azt nem kapják meg sínylődnek, elveszítik díszítő értéküket és szerepüket, hamarosan áldozatul esnek valamely kártevő vagy korokozó rontásának. 

A tuják nagy része különösen a nyugati tuja fajok, melyek Magyarországon a legkedveltebbek, Alaszkából az Alpokba “vándoroltak”, onnan az Alpok-aljára csúsztak, természetesen emberi segítséggel. Innen már csak egy lépés, hogy kies, ámde eredeti lakóhelyéhez nem is hasonlító kis hazánkban elterjedjenek. A nyugati tuják jellemzően rendszeres vízellátást igényelnek, ne feledjük eredeti lakóhelyükön párafelhőben fürödtek. A tujáknak hazánkban jelentős segítségre van szükségük, annak érdekében, hogy az elvárt díszítő szerepet hosszabb távon be tudják tölteni. 

  

A Tuja Doktor éves fenntartó programunkkal egészséges állapotban tarthatod a kerted tuja kultúráját. Ebben a gondosan összerakott programban beletartozik a mechanikus és a vegyszeres növényvédelem, illetve a formatartó szükségszerű vágás, továbbá az évszakos tápanyag utánpótlás / Lombozaton, talajon, gyökéren keresztül /Kártevők gyérítése, és a kórokozók elleni megelőző védekezés. Eme feltételek mellet lehet a kívánt minőséget fenntartani.

Lang Szabolcs

Észak- Pest Tuja Doktora