Annak érdekében, hogy kerted tökéletes állapotban legyen, és minden igényedet kielégítse rendszeres, intenzív fenntartás szükséges. A legjobban teszed, ha ezt a feladatot egy profi, hozzáértő kertész csapatra bízod. Azonban a legprofibb kertésznek is szüksége van a tulajdonos együttműködésére, hiszen a kert egy élő környezet és sokszor olyan folyamatok zajlódnak le benne, amelyek kezeléséhez napi szintű odafigyelés, beavatkozás szükséges.

Igyekszem pár gyakorlati példával igazolni ezt. 

Induljunk a kezdetektől: már a kertépítés során fontos, hogy szoros együttműködés alakuljon ki a kivitelező és a megrendelő között. Nagyban megkönnyíti, elősegíti a kert megtervezését, ha ismerjük a kert előéletét, egyedi tulajdonságait: időjárási viszonyok (mikroklíma), talajtulajdonságok, talajmozgatások, vezetékek helye. A felmérhető részen kívül ezeket az információkat a tulajdonos tudja szolgáltatni saját adataiból, tapasztalataiból. A kertépítés során is szükség lehet a tulajdonos segítségére: aki ott él, napi szinten tud beleavatkozni az eseményekbe. Egy példa erre: a frissen ültetett növények egy-két hétig akár naponta többször is öntözést igényelnek. Ilyenkor még az öntözőrendszerek sokszor nincsenek beüzemelve, beállítva, így a tulajdonosnak kell biztosítani, ellátni a pótlólagos feladatokat. A későbbiek során is többször lehet szükség extra beavatkozásra.

Egy tápanyag-utánpótlás akkor hatásos, ha utána az a tápanyag megfelelően bemosódik, beöntöződik. Ehhez sokszor az öntözőrendszer vezérlőjén beállítás változtatásra van szükség. Az öntözésnél maradva, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék esett, a talajok megtelnek pangó vízzel, sokáig nincs szükség öntözésre. Ilyenkor azonnali öntözés letiltásra van szükség, hiszen az eső-érzékelő hamar kiszárad, és újraindulna az öntözés. A növényvédelemben a szakember a megelőzést tudja biztosítani. A kártétel megjelenését a tulajdonosnak kell időben észrevenni és jelezni. Sokszor egy-két nap is döntő lehet.

A selyemfényű puszpángmoly hernyója például akár egy-két nap alatt el tud pusztítani egy komplett növényt, ha a permetezés nem időben érkezik. Ezért azt tanácsoljuk egy igényes kerttulajdonosnak, hogy szinte naponta nézzen körül kertjében, megfigyeléseivel, észrevételével segítse a kertész szakemberek munkáját, hogy az eredmény egy tökéletes, minden igényt kielégítő, szép kert legyen

Kovács Benjámin

Közép- Buda Tuja Doktora