A tuják is élőlények, nem csak mi, emberek. Ezért nagyon fontos és elengedhetetlen, hogy hozzáértő kezek, szakmailag képzett emberek végezzék el a kényesebb munkákat, mint például a nyírást, vagy a visszavágást. Ebben is tudnak segíteni Önnek a Tuja Doktorok.

 Fontos megállapítani azt, hogy milyen célból legyen visszavágva egy adott növény vagy akár az egész állomány, mert ahhoz képest válasszuk a vágás helyét, mértékét és módját. Ha nem helyesen van vágva, vagy nem megfelelő időben, avagy nem megfelelő a mennyiség, akkor az akár a növény pusztulásához is vezethet. Tuják esetében a visszavágás 1-2 alkalom lehet egy évben, míg a leylandot akár többször is vághatjuk attól függően, hogy milyen típusú a sövényünk. Ez az 1-2 alkalom a tavasz és az ősz. Kora tavasszal azért indokolt, mert utána áprilistól májusig erős hajtásnövekedés indul meg, amely benövi a sebeket.

 Az őszi nyírás időpontjánál arra kell figyelemmel lenni, hogy a hajtásoknak legyen idejük még tél előtt megerősödniük. Ha helytelenül a forró nyárban végezzük a vágást, a tuja megéghet, esztétikai szépségét elveszti. Télen a hidegek miatt kell kerülni a visszavágást a visszafagyástól tartva.

 

Mennyit is szabad visszavágni?

Ebben a kérdéskörben sok tévhit kering, mindenki azt mondja amit sejt vagy hallott, sajnos kevés az autentikus ismeret. De azért vagyunk az Önök szolgálatára Mi Tujadoktorok, hogy Önnek ezt pontosan fajta szerint meghatározzuk. 

A visszavágás mértéke nyírás által, amikor csak az ágak vagy hajtások végét nyírjuk, általában 5-10 cm. Ha a fás részig visszavágjuk, akkor kopasz lesz, és ki akar egy kopasz tuját? Minden téves hiedelemmel ellentétben a tuják és a többi örökzöld a nagyon erősen visszavágott kopasz területen nem képes újra hajtani és besűrűsödni. Ha többet szeretnénk visszavágni, azt mindig több lépésben végezzük el, de szigorúan a még zöld részig.

 Higgye el, hogy a Tujadoktorok ennek is páratlan szakértői. De most közkincsé tesszük a főszabályokat!

Ha a tetejéből veszünk vissza, azt maximum 1/3-ig tehetjük, nagyobb állománynál max. 1m. Itt is javallott a vágást több lépcsőben elvégezni. Az ennél nagyobb mértékű visszavágás nagy zöldtömeg vesztéséhez vezet, amiért a növény nem lesz túl hálás, illetve a felső rész meg is éghet. A növényen ejtett sebek minden esetben sebkezelést igényelnek, ha a seb meghaladja egy 20 Ft-os érme nagyságát. 

Az alakfák vágásánál, az alak megtartása a fő cél.

Mivel ezek a munkamozzanatok szakértelmet, tapasztalatot és hozzáértést igénylő tevékenységek, kérjük bizalommal adja át tujái sorsát a Tuja Doktorok kezébe, Ön pedig csak gyönyörködjön tujáiban.

Kószó Kevin

Budai- hegység Tuja Doktora