A tujaanalízis során feltárt tényeket, mért eredményeket használjuk fel alapnak, amikor a diagnózist állítunk fel és további javaslatokat teszünk a szükséges teendőkre. Irányadó a címben szereplő kérdés megválaszolására, hogy az állomány mi okból vesztett díszítő értékéből. 

Ha víz, vagy tápanyaghiány, esetleg kutya vizelésének tünetei jelentkeznek, abban az esetben az állomány rendbe hozatala könnyebb  és gyorsabb feladat, és a növény nagyobb sikerrel hozható vissza eredeti egészséges állapotba. Főszabályként ez esetben a leromlási időt tekinthetjük azonos egységnek az állomány gyógyulására. Jellemzően a tulajdonosok nem érzékelik a leromlás megindulását, csak esetleg hónapokkal később annak eredményét, így ennek számításakor nem az észlelést, hanem az ok keletkezését kell számításba venni.   

 

Amennyiben nem élettani hiányhelyzet okozza a bajt, hanem kártevők, kórokozók, sajnos az észlelésig tetemes idő is eltelhet, azok rejtett, vagy rejtőzködő életjellemzői miatt.  Sajnos a kártevők , kórokozók időbeli előnye tagadhatatlan, de a  Tujadoktorok gyors növényvédelmi beavatkozással érhetnek  el eredményeket, amelyek általában sorozat jellegűek. 

Ne ugorjunk át egy fontos kérdést!

Már a kezdeteknél el kell döntenünk, hogy az állomány szakmai szempontok alapján egyáltalán a romlás útján visszafordítható, avagy menthetetlen. A jelentősen fertőzött növény, aminek az állapota visszafordíthatatlan, annak kezelését nem ajánljuk. Ezeket az egyedeket célszerű minél előbb eltávolítani, helyére újat, vagy másfajta növényt ültetni.  Amelyik növény még menthető, de a sok száraz ág levágása után esztétikailag nem megfelelő, bár az állapota a stagnálást mutatja, nos ez esetben is általában a kivágás mellett tesszük le javaslatunkat.

Ha olyan a kártétel, hogy a kezelések során díszítő jelleg megmarad, abban az esetben érdemes megtartani a növényt, főleg ha egy nagyobb mennyiségű, értékű állományról van szó. Természetesen a döntésben gazdasági szempontok is mérvadóak. A kezdeti lépéseket, és a továbbiakat is a Tuja Doktorok az Önnel való egyeztetés után kezdik meg. Ha a kártétel még nem számottevő, és a kollégák kellő időben be tudnak avatkozni, az állomány jó eséllyel megmenthető. Amennyiben a Tujadoktorok által javasolt 4-5 kezelés évente megtörténik, és mellette az évi legalább 2 alkalommal tápanyag kijuttatást is élvez a növény,a szükséges feltételek és megfelelő öntözés mellett,  mindezek a kellő időben történnek, akkor az állományon nagy eséllyel hamarosan láthatóak lesznek a javulás jelei, illetve azoknak a tüneteknek (szimptómáknak)  megszűnése, amelyek eddig problémát okoztak.

A kezelések akkor lesznek hatékonyak, ha azok rendszeresek, ciklikusak, mivel a kártevők, kórokozók ellen így lehet a leghatékonyabban fellépni, mivel nekik is vannak különböző életszakaszaik melyekben fokozottan érzékenyek, pontosabban sérülékenyek. A kezelés elkezdése nem azt jelenti, hogy azonnal megszűnik minden tünet, hanem ez is egy folyamat jó esetben egy teljes élettani éves ciklussal számolhatunk. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés és a növények megfelelő kondícióban tartása. 

Ne várja meg míg Ön kertjében is jelentkeznek az örökzöldeket érintő betegséget jelző tünetek, hanem kérjen szaktanácsot a Tujadoktoroktól, miként is tartható fent továbbra is a tujáinak szépsége, díszítő értéke!

 

Ne feledje! Ha eddig nem volt beteg tujája, sajnos nem azt jelenti, hogy ezután sem lesz, a kártevők és korokozók csak a megfelelő időre várnak. 

Forduljon  bizalommal a Tuja Doktorokhoz

Kószó Kevin

Budai- hegység Tuja Doktora